FICF 2023
3.5%
  • Despre noi
  • Proiecte
  • Cum ne poti ajuta
  • Resurse
  • Contact

Art terapie si deprinderi de viata independenta

În anul 2000, FICF a demarat Programul de art-terapie având ca scop diminuarea sau eliminarea efectelor negative ale abandonului, abuzurilor și neglijării și de atunci profesioniștii noștri desfășoară activităţi de art-terapie alături de copiii, adolescenții, tinerii și adulții care au suferit abuzuri emoționale, fizice sau sexuale ori au fost sau sunt instituţionalizaţi.

De ce art-terapie?

Terapia prin arte expresive, altfel cunoscută drept terapie expresivă intermodală sau terapie prin arte creative, este practica utilizării tuturor modalităților artistice, integrat, având efect terapeutic sau/și de optimizare personală sau colectivă.

Arta, prin totalitatea modalităților ei (vizuale - pictură, sculptură, colajul, auditive- muzica, poezia, lucrul cu poveștile kinetice - dans, teatru, clowning) este soluția pe care umanitatea a descoperit-o încă din cele mai vechi timpuri pentru a-și exprima și manifesta cele mai profunde trăiri umane, pentru a marca momente importante din existență (naștere, vindecare, moarte, recolta, celebrarea uniunii) și pentru a contacta și explora dimensiunea spirituală a existenței. În culturile tradiționale, oamenii cântau, băteau la tobe, își pictau corpul, desenau imagini și spuneau povești pentru a da sens lumii interioare și exterioare, precum și pentru a-și aminti și onora relația cu lumea naturală. Ceremoniile de vindecare din întreaga lume au adus împreuna expresia creatoare și vindecarea.

Obiectivele demersului de art-terapie:

Oferirea unui cadru securizant de exprimare a emoțiilor, trăirilor interioare și a propriei persoane în relație cu sine și cu lumea; dezvoltarea abilităților de tip răbdare, perseverență, comunicare; explorarea creativității și a imaginației, ceea ce va conduce la încredere în forțele proprii și la curajul de a acționa pentru a-și împlini visurile; exersarea abilităților de comunicare și lucru în echipă, precum și încurajarea solidarității și a comunității; reducerea sentimentelor de izolare și alienare; acceptarea de sine și auto-cunoașterea resurselor proprii și limitărilor; găsirea modalităților noi de a face față situațiilor dificile de viață; a da voce experiențelor traumatice avute în mod neintruziv și securizant; eliberarea trăirilor negative și a blocajelor emoționale; readucerea speranței și a încrederii în viitor și în viață.

Arta și copiii

O modalitate de a ajunge la sufletul copilului este aceea de a concentra toate simţurile acestuia spre o activitate care să fie relevantă scopurilor terapeutice urmărite. A lucra cu arta înseamnă a antrena abilități de viață esențiale precum: răbdare, deschidere și toleranța la elemente necunoscute și necontrolabile (rezultatul este de multe ori o surpriză), capacitatea de a lua decizii (alegerea culorilor, compoziția, ce tip de mișcări aleg, în ce ordine), capacitatea de a fi adaptativ (de a schimba planul inițial la nevoie), capacitatea de a folosi o diversitate de instrumente și materiale în mod responsabil precum și capacitatea de a le împărți cu cei din jur.

În general, arta și jocul se asociază cu trăiri și sentimente pozitive și relaxante pentru copii, oferindu-le posibilitatea de a explora un univers liber pe care îl pot îmbrăca în diferite forme, conform dorințelor și preferințelor. Însă, uneori, copiii, cu precădere cei care trăiesc cu traume și tulburări de atașament, din nevoia experiențelor de succes, a reușitelor care să le confirme valoarea de sine, se pot simți cu ușurință frustrați, furioși și dezamăgiți atunci când produsul artistic nu este așa cum și-ar fi dorit sau asemănător cu al colegului. Asemenea atitudini și comportamente își pot avea rădăcinile în tulburări de atașament timpurii și în experiența abandonului și/sau a abuzului. Folosind arta ca limbaj și art-terapia ca metoda putem sprijini copilul să își exprime emoțiile în siguranță, să se conecteze la resursele din prezent și la simțurile sale ca porți deschise către realitate, să identifice soluțiile cele mai potrivite și să dea sens experienței avute.

SMILE - Camera de joc

Proiectul de susținere și acompaniere „SMILE - Camera de joc” a luat naștere în anul 2016 și are ca scop ameliorarea conditiilor de spitalizare a copiiilor prin implicarea lor în activitǎți zilnice recreativ-educative și de susținere terapeuticǎ prin artǎ și joc.    

„SMILE - Camera de joc” reprezinta un program zilnic de acompaniere şi susţinere a recuperării psiho-afective a copiilor spitalizaţi condus de specialisti in domeniul dezvoltarii copilului - demers menit să crească şi să consolideze efectele pozitive ale stimulării, jocului, învăţării, socializării, exprimării prin derularea constantă şi susţinută de activităţi adaptate nivelului de dezvoltare al copiilor. 

Fundația Internaționalǎ pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrǎvescu” (FICF) în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgențǎ pentru Copii „Grigore Alexandrescu” au început în anul 2016 implementarea proiectul de susținere și acompaniere „SMILE - Camera de joc pentru copii spitalizati”. Acest proiect continuă demersurile începute încǎ din 2013 prin crearea Camerei de joc Smile pentru copii spitalizați pe termen lung în cadrul Secției Clinice de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri.

În anul 2018, proiectul de acompaniere și susținere „SMILE - Camera de joc” s-a  extins și la nivelul Secției de Pneumologie Copii a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și în anul 2019, specialiștii FICF au început să lucreze și cu copiii internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Sklodowska Curie” pe Secția de Ortopedie Pediatrică.  

Logica proiectului se bazează pe conceperea si implementarea unui program funcțional de acompaniere și susținere a recuperǎrii psiho-afective a copiilor care sa poatǎ fi implementat și în alte secții/ spitale din București și din țarǎ.

Printre cele mai importante rezultate ale proiectului alǎturi de diminuarea anxietǎții asociate spitalizǎrii și sau intervenției chirurgicale la copii; stimularea cognitivǎ și creativǎ; încurajarea relaționǎrii cu alți copii/ pǎrinți aflați in aceeași situație; dobândirea de cunoștințe și abilitǎți noi pentru copii și pǎrinți se numǎrǎ și creșterea gradului de informare a intervenanților în domeniu (cadre medicale, profesioniști din domeniul social) și a comunitǎții asupra beneficiilor implementǎrii unui astfel de program.

SMILE - Spatiu prietenos

Știind ca reziliența nu este o valoare înnăscută, ci că ea poate creste sau scădea pe parcursul vieții, cu atât mai mult în situația unui conflict armat care te face sa-ti parasesti casa si tara, în anul 2022, echipa FICF s-a mobilizat să amenajeze un spațiu sigur și prietenos pentru copii și mame din Ucraina refugiați/ in tranzit in Bucuresti.

Scopul principal al proiectului este de a le oferi copiilor și mamelor un timp de respiro pentru a se juca, a socializa și a se exprima pe măsură ce își reconstruiesc viața.

Obiectivele proiectului sunt de a oferi oportunități de dezvoltare, învățare, joc și creștere a rezilienței printr-un program de activități de grup creative, imaginative, de stimulare prin joc, dans, teatru și mișcare pentru copiii care au fugit din calea războiului alături de oferirea unor servicii sociale de consiliere și informare pentru mame.

Hans Loots Education Fund

Din anul 2013, FICF susține copiii mediul rural să își continue studiile prin oferirea de burse care au drept scop acoperirea cheltuielilor de bază ale copiilor precum transportul, îmbrăcămintea, încălțămintea și rechizitele.     

Toți beneficiarii reprezintă categorii sociale dezavantajate cu risc mare de izolare sociala, acces redus la drepturile lor fundamentale si condiții de viața dificile. Astfel, pe lângă bursele oferite, profesioniștii FICF au propus un program de intervenție directa în comunitate, cu scopul de a-i susține pe copii în ceea ce privește dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.

Programul de dezvoltarea a deprinderilor de viață independentă urmărește în primul rând dezvoltarea autonomiei copiilor, precum si, identificarea şi cultivarea corespondentei optime dintre aptitudini, talente și cultivarea unui stil de viața sănătos.

E mai usor sa ingrijesti un copil fericit

An de an, Fundația Internațională pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu” organizează conferința „E mai ușor să îngrijești un copil fericit” adresată tuturor profesioniștilor care lucrează cu copii și părinți.

Pornind de la  ideea diminuării efectelor negative ale spitalizării copiilor prin oferirea de servicii complementare celor medicale în mediu spitalicesc, conferinţa „E mai ușor să îngrijești un copil fericit” abordează teme diferite în fiecare an propunându-și astfel diversificarea serviciilor sociale oferite copilului vulnerabilizat de boală și/sau handicap. 

Obiectivele conferinței „E mai ușor să îngrijești un copil fericit” sunt de:
    promovare a programului de acompaniere și susținere a recuperării psiho-afective a copiilor spitalizați prin activități de art terapie și activități recreativ-educative;
    formare de profesioniști, studenți si voluntari în tehnici de intervenție în lucrul cu copiii.

Printre temele abordate în cadrul conferinței anuale "E mai ușor să îngrijești un copil fericit" se numără: "Intervenţia artistică și art terapia în sprijinul copilului vulnerabilizat de boală sau handicap", "Terapiile non-verbale prin tehnici expresive", "Despre reziliență", "Pandemia prin ochii copiilor".

Kids summer fest

La prima ediție de Kids summer fest, în anul 2017, am petrecut o zi cu multe zâmbete și jocuri alături de peste 150 de copii, tineri și mămici, beneficiari ai activităților desfășurate de profesioniștii noștri.

În cel de al doilea an de Kids summer fest ne-am bucurat de o vizită la Ferma Animalelor împreună cu peste 50 de copii si adolescenți instituționalizați, beneficiari ai Atelierelor de art-terapie și deprinderi de viață independentă.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, am serbat venirea verii alături de beneficiarii noștri printr-o vizită la Grădina Zoologică Băneasa. După ce am făcut cunoștință cu animalele sălbatice, ne-am bucurat de o plimbare, un picnic și de multe jocuri, expediții și desene cu cretă, în Pădurea de foioase Băneasa.

În 2023, Kids summer fest a cuprins o vizionarea unei piese de teatru, un picnic, o excursie de o zi la Delfinariu și un eveniment de celebrare a proiectului Smile - spațiu prietenos pentru copii și mame. La toate aceste activități au participat peste 150 de copii, părinți si profesioniști între 20 iunie si 5 iulie.